Yüksek frekanslı ses dalgaları kullanılarak organların değerlendirilmesi işlemine ultrasonografi denir. Ultrasonografi işlemi sırasında incelenilmek istenilen bölgeye ultrasonografiye bağlı prob adı verilen bir aygıttan ses dalgaları gönderilir. Dokulara gönderilen bu ses dalgaları dokunun özelliğine göre şekil değiştirerek geriye yansır. Geriye yansıyan bu ses dalgaları prob tarafından algılanarak elektrik enerjisine dönüştürülür. Elektrik enerjisine dönüşen ses dalgaları bilgi ekranında görüntü olarak yansıtılır.

Yansıyan görüntüler doktor tarafından yorumlanır. İnceleme sırasında prob bir jel yardımı incelenecek bölgede cilde temas ettirilir. Bu işlem, yapılacak incelemeye göre isimlendirilir. Örneğin karın içi organlar incelenecek ise “abdominal ultrasonografi“, meme incelenecek ise “meme ultrasonografisi” denir.

Kalın bağırsak hastalıklarının tanısı için ultrasonografiden zaman zaman yararlanılır. Ultrasonografinin özel bir uygulama şekli de içi boş organların değerlendirilmesidir. Kalın bağırsağın son bölümü olan anal kanal ve rektum hastalıklarında da sırası ile “endo-anal ve endo-rektal ultrasonografi” yapılabilir.

Ultrasonografi incelemesi radyasyon yaymadığı için hastaya zarar vermeyen ve tekrarlanabilir bir incelemedir.